mandag den 3. september 2012

Lösgodis og salmonellafrie æg


Noget af det første, der vil vække ens begejstring i Sverige, vil utvivlsom være det allestedsnærværende; lösgodis. Med andre ord, bland-selv-slik i uendelige mængder. Indtagelsen af sukker og E-numre i form af godis per person årligt ligger på 17 kg i Sverige. 

Denne enorme indsats sender Sverige direkte ind på en første plads, som det mest slikspisende land. For at nå det årlige niveau, og beholde første pladsen, synes der derfor at herske en antagelse om, at godis skal være inden for rækkevidde - nårsomhelst og hvorsomhelst. Det rækker derfor ikke med fredags-mys og lørdagsgodis – for så kommer man ikke ind på en første plads. 

Tesen må være, at more is more, og Danmark ligger ikke langt efter. Men selv om svenskerne fører på godisfronten, skæver de til Danmark og de danske tiltag inden for beskatninger, der gør sukkerholdige sager dyre. For mens prisen på søde sager er blevet reduceret markant i Sverige gennem årene, er prisen på frugt og grønt steget. Og selv om en førsteplads kan være nok så god, er selve disciplinen måske mere vigtig...

Et troskyldigt blågult æggefolk
Danskerne har det med at henvise til Sverige som ’Forbuds-Sverige’ (måske især med henblik på Systembolaget), men i godisland er der altså ingen smalle steder i Bredgade. Men, hvor man kan få uanede mængder af lösgodis, er det derimod ikke til at opdrive ét ærligt pasteuriseret æg. Salmonellaen og kiksekagedøden er nemlig ikke kommet til Sverige. I Sverige lever man fortsat med en vis troskyldighed på det område og anvender i stedet – og som en selvfølge – økologiske svenske æg, når man skal lave f.eks. chokolademousse. Da jeg endnu konkurrerer i disciplinen om, at blive så svensk, som det lader sig gøre, forsøger jeg naturligvis at tilpasse mig til den svenske ’æggefacon’, men det er ikke uden en vis skepsis.

Første gang, jeg stødte på problemet, var i en større svensk supermarkedskæde, hvor jeg, efter forgæves at have ledt efter pasteuriserede æg, henvendte mig til en yngre medarbejder. Denne anede ikke, hvad jeg talte om. Jeg tænkte først, at det måske var svært for ham at forstå skandinavisk bagefter, at det måske hed noget andet på svensk. 

Men eftersom pasteurisering er opkaldt efter Louis Pasteur, der tilfældigvis er født i den franske juraby, hvor min familie i en lang årrække har haft feriested, vidste jeg, at begrebet var ganske internationalt og derfor også burde blive genkendt i Sverige. (Selv om man aldrig kan vide, for svenskerne har det med at forsvenske låneord, så snart de kan komme af sted med det). Men hvorom alting var, kendte den unge butiksansatte hverken til Pasteur eller salmonella.

Men jeg gav ikke op, for en tredje forklaring kunne jo være at han bare var lidt ung eller måske ny i butikken. Så jeg spurgte en, to, tre andre i butikken for til sidst at forlade den med fire økologiske svenske æg og en vis skepsis. Men min mission var langt fra slut. Jeg spurgte alle svenskere, jeg troede havde en vis erfaring i kokkereringshenseende, men her var heller ingen hjælp at hente. 

Da jeg så, i en helt anden sammenhæng, skulle interviewe førnævnte forretningskædes direktør, kunne jeg ikke dy mig for at høre ham om grunden til, at der ikke findes pasteuriserede æg, og at ingen svenskere synes at kende til dette, for dem, så mystiske fænomen. Han så helt forkert ud i hovedet, da heller ikke han havde hørt om det og kaldte sin sekretær ind, som fænomenet også var ganske nyt for. 

De kendte dog begge til begrebet pasteurisering, men kunne ikke se, hvad det vedkom svenske æg, der jo er salmonellafrie. De ville tage det op med deres æggeafdeling, som de kaldte den. Siden har der været status quo på den svenske æggefront, og de fleste (åbenbart!) lever i lykkelig uvidenhed om den kontinentale salmonellafare.

Et mere varsomt rødhvidt æggefolk
I Danmark har man fra i år mulighed for bedre at sikre, at forbrugerne køber salmonellafrie æg. For nu skal udenlandske leverandører kunne redegøre for fravær af salmonella i de æg, de sælger til Danmark. På den måde stilles der samme krav til udenlandske æg som til de danske. Trods tiltaget må danskerne stadig høre om og tage forbehold i forhold til salmonella i modsætning til svenskerne.

Derfor er salmonellafrie æg så selvfølgelige for svenskere, som pasteuriserede æg er det for danskere. Konceptet lösgodis er det derimod lettere at forholde sig til (trods forskellige beskatningsforslag); det er godt - i rette mængder, forstås.

7 kommentarer:

  1. Du befinder dig altså i et land, hvor man ikke tør lave chokolademousse! Kritiske tider. Til gengæld er jeg lidt betaget af svenskernes åbenbare barnlighed: I want my own words, I want the cheapest godis! 4ever

    SvarSlet
  2. I øvrigt VIL jeg have billigst slik. Burde jeg lave en konjunkturovervågning af slikpriser i reale priser i de to nabolande? I så fald - tæller Nørrebro med?

    SvarSlet
  3. Ja, kunne det ikke være et alternativt speciale - hvis det andet bliver for polit-agtigt.
    Vi giver den gas med godis i weekenden, kan jeg bedømme:)

    SvarSlet
  4. Kan ikke lade være med at smile - det er lidt rart at du formår at formidle (også mine) frustrationer SÅ godt ;)

    SvarSlet
  5. Hvor er du sød, Jo. Ja, det er godt vi har hinanden her - håber ikke, I rykker for langt væk fra Eriksplan. Men jeg krydser fingre for bolig-huntingen.

    SvarSlet
  6. Du skriver godt, vedkommende og humoristisk. Sjovt med mangel på pasteuriserede æg og det modsatte, hvad angår lösgodis. Men som tidligere nævnt, så fås lösgodis også i stor stil herhjemme. Jeg ville ikke gerne undvære hverken æggene eller bland-selv-slikket :-)!

    SvarSlet
  7. Hej Nonna, Tack så mycket. Selvfølgelig har vi bland-selv-slik i DK (halleluja), jeg oplever dog godis som koncept integreret anderledes i Schweden. Samtidig er det en sjov kontrast til de manglende pasteuriserede æg (begge ting vi tager for givet i DK):)

    SvarSlet