onsdag den 26. december 2012

Svensk juletwist


I Observatorias tjeneste observerer jeg fra Danmark i disse dage. Det er godt at få perspektiv på tingene (og andesteg i tillæg).

En uddøende gris
I Politiken kunne jeg her forleden observere, at den danske marcipangris som mandelgave er på vej ud. Den har ellers haft sin faste plads som mandelgave i mange mange år, når opfindsomheden ikke slog til. Og det var ikke tilfældigt, at den var en gris. For som artiklen videre kunne oplyse, har nordisk julemad været centreret omkring gris i alle afskygninger for at man skulle få godt med julesul til de kolde vintre. Det var marcipangrisen et symbol på. øf.

I Danmark er det (heldigvis) ikke sådan, at grisen er det fuldstændige centrale element i julemaden længere. Men, i långa landet ser jeg det faktisk stadig gå igen på det svenske julbord. Selv debuterede jeg som svensk julbordsdeltager ugen inden jul og nåede i samme uge op på to julefrokoster/middage, så min erfaring er ikke lang. Men på julbordspunkterne mumma og død gris behøver erfaringerne nu heller ikke at udvides yderligere.

Temaet for svensk julbord er næsten det samme som for en dansk julefrokost. Men julbordet er jo i Sverige ikke bare en julefrokost, det er det svenske bud på en julemiddag. Julbordet varierer naturligvis fra familie til familie men påminder om en dansk julemiddag, det gør det ikke. Tyvärr.

Ris à la Malta
Et twist på en af de retter der kan opstå på det svenske julbord er Ris à la Malta. Her kunne det være, at svenskerne skulle tage skeen i den anden grød, som Nissebanden synger, for det har de vist fået galt i halsen. Ris à la Malta? Det ikke bare minder om Riz à l’amande i smag men også i udtale (altså udtalt i den gale hals), så mon ikke det er det samme i udgangspunktet. Bare med appelsinsovs på svensk.

Det er muligt, at der er skåninger der spiser riz à l’amande, som vi kender til det med kirsebærsovs og mandelgave men i hovedstadsområdet er det vist ikke slået igennem som en tradition. Måske er ris à la Malta også bare mere eksotisk og henleder tankerne på sol og varme i stedet for gris og kulde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar