lørdag den 26. januar 2013

Svensk navnemode

I Sverige diskuterer man meget for tiden, om man skal værne om miljøet ved...at spise mindre kød. Interessant, måske? Men i Observatorias navn, observerer jeg i stedet hvilke navne der netop nu er de mest populære svenske navne. For hvem havde troet, at Alice toppede?

Det gør det - Alice topper for andet år i træk ifølge seneste svenske navnestatestik. På drengesiden er det William der er mest populær. Af de navne der er steget mest i popularitet er Ebbe, Sigrid og Henry. Så ved man det. Børnenes oldeforældres navne tages op, akkurat som de plejer at blive.

Hver sin tid - sit navn.
Det 'nye' er, at mange forsøger at skille sig ud (på deres børns vegne). Derfor har antallet af populære navne ikke tyngde på ét, men flere navne. Derfor er navnevalg så interessante, for de afslører noget om tiden, om hvem man er og gerne vil være samt måske endda social rang (men det er vist ikke PK at nævne).

Jeg synes ikke, svenskerne behøver anstrenge sig i forhold til at finde anderledes navne, for de har så mange fine på lager. Især hvad angår pigenavne som; Ellinor, Elin, Erica, Filippa... (som alle bliver meget pænere af at blive udtalt på svensk).

Det er interessant at følge navnepopulariteten, og den trickle down tendens der ofte er med navne. Jeg giver et gratis gæt på, at man om få år kan se det på antallet, af navne som det den senest navngivne prinsesse har fået...



2 kommentarer:

  1. Jeg tror dine observationer er helt korrekte :-)
    De navne, som vores forældres generation ikke kunne drømme om at døbe vores børn, døber samme børn rask væk deres børn. Mit barnebarn skulle have heddet Agnes, hvis hun havde boet i Danmark, men det lyder som en slem sygdom, når det bliver udtalt på engelsk ...

    SvarSlet
  2. Hej Ellen, tak for din kommentar. Småbørnsforældre vælger nu generelt set navne fra deres oldeforældres generation. Prøv at se her:
    http://news.tv2.dk/article.php/id-55023081:sådan-vælger-vi-navnet-til-vores-barn.html

    SvarSlet